Spouwmuurisolatie
Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) opgevuld met isolatie. Isolatie in de spouw voorkomt dat warmte uit huis verloren gaat, met meer warmtecomfort en een lagere energiefactuur als resultaat. Alles over de mogelijkheden, voorwaarden, prijs, terugverdientijd en voor- en nadelen van spouwmuurisolatie lees je hier.
Een bestaande spouw kan je eenvoudig laten na-isoleren via de gevel. In de voegen worden dan kleine gaatjes gemaakt waar het isolatiemateriaal doorheen gespoten of geblazen wordt. De gaatjes worden achteraf weer netjes dichtgemaakt in dezelfde kleur als het voegwerk. Het grote voordeel is dat er geen sloopwerk of hinder aan te pas komt. De werken kunnen doorgaans op 1 dag gebeuren. Maar hoe weet je of je een spouw hebt en of deze voldoet aan de voorwaarden voor spouwmuurisolatie? Neem gerust contact op.
Woningen die gebouwd zijn voor 1920 hebben doorgaans geen spouwmuur. Woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1985 hebben hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur. De kans dat deze geisoleerd is is echter klein. Heb je een woning die gebouwd werd na 1985, dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt en dat deze geisoleerd is.
Spouwisolatie wordt aangeraden bij een spouwbreedte vanaf minimum 5 cm. Voldoende dikte is belangrijk om genoeg warmteweerstand te hebben. Bij een dunne spouw is er ook meer kans op spouwmuurvervuiling en cementbruggen, wat een slechte verspreiding van het isolatiemateriaal kan veroorzaken. Ook om aanspraak te kunnen maken op een premie, moet de spouwbreedte minimum 5 cm zijn.
Kan je een dunnere spouw dan niet isoleren? Jawel, maar kies dan wel voor isolatiemateriaal met een hoog isolerend vermogen. Dan hoef je minder dik te isoleren. Een isolatiespecialist kijkt altijd eerst je spouwdikte na om op basis daarvan te bepalen of spouwmuurisolatie mogelijk is en welk isolatiemateriaal het meest geschikt is. Een gratis diagnose en prijzen kan je hier aanvragen.
De spouw is niet vervuild
Om een goede verspreiding van het isolatiemateriaal te garanderen en vochtproblemen te vermijden, mag de spouw niet te vervuild zijn door cementresten of cementbaarden. Ook hier zal de isolatiespecialist nagaan of de spouw vervuild is en of de vervuiling verwijderd kan worden om spouwisolatie mogelijk te maken. Een gratis diagnose en prijzen kan je hier aanvragen.
De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dikte van de spouw, de te isoleren oppervlakte, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal.
Benieuwd naar advies en een exacte prijs voor jouw project? Ontvang vrijblijvend offerte.
MATERIAAL
1. EPS-parels
EPS-parels zijn kleine isomobolletjes die via gaten in de voegen van de gevel in de spouwmuur geblazen worden. Ze brengen geen schade toe aan het milieu of de gezondheid. In vergelijking met de 2 andere materialen zijn EPS-parels het meest vochtbestendig. Wat geluidsisolatie en brandveiligiheid betreft, scoren ze wel iets minder goed dan glaswol. Algemeen mag je uitgaan van een goede prijs-kwaliteitverhouding waarbij een goede isolatiewaarde gecombineerd wordt met een relatief lage prijs.
Belangrijkste voordelen: duurzaam – vochtwerend – 100% recycleerbaar – onschadelijk voor de gezondheid – geschikt voor smalle spouwmuren (vanaf 3 cm)
2.Knauf Supafil (glaswol)
Knauf supafil is een type glaswol dat speciaal ontwikkeld werd voor de na-isolatie van bestaande spouwmuren. Het wordt, net zoals EPS-parels, in de spouw geblazen. Dit isolatiemateriaal is vochtbestendig en onschadelijk voor het milieu en de gezondheid. In vergelijking met de 2 andere materialen is Supafil het goedkoopst. Het presteert ook het best op vlak van geluidsisolatie en brandveiligheid. Glaswol zoals Knauf Supafil vereist wel een minimale spouwmuurbreedte van 5 cm.
Belangrijkste voordelen: hoogste isolerend vermogen van alle minerale wollen – zowel thermisch als akoestisch isolerend – duurzaam – vochtwerend – brandwerend en onbrandbaar – onschadelijk voor gezondheid en milieu
3.PUR spuitisolatie
PUR spuitisolatie wordt als vloeistof in de spouw gespoten, waarna het uitzet en uithardt. Het vormt zo een naadloze afdichting die alle hoeken goed opvult. Wat geluidsisolatie betreft scoort PUR iets minder goed dan de alternatieven. Het is ook minder milieuvriendelijk omdat het niet recycleerbaar is. PUR spuitisolatie is wel duurzaam, vochtbestendig en krimpvrij. Het is bovendien het meest aangeraden in geval van een vervuilde of smalle spouwmuur. In vergelijking met de 2 andere materialen is PUR het duurst maar wel het best thermisch isolerend.
Belangrijkste voordelen: beste isolatiewaarde in vgl. met alternatieven – krimpvrij – winddicht – vochtwerend – brandwerend – geschikt voor smalle spouwmuren (vanaf 3 cm)